GAZIPAŞA – IKKE BARE FLYPLASS

Artikkel i Great Times - november 2012

Byen Gazipaşa har 22.000 innbyggere og
ligger 36 km øst for Alanya. Navnet ble gitt etter
at byen stilte opp med soldater i frihetskrigen,
ledet av Atatürk. Gazi betyr «krigsveteran» og
paşa betyr «mann av høy rang». Samtidig som
Paşa var Atatürks virkelige etternavn.
Og «Gazipaşa” var et tilleggsnavn han bar.
Før denne omdøpingen, het byen Selinti – etter grunnleggeren Selinus (628 f.Kr.).


Gazipasa Fotos
Gazipasa Fotos
I tillegg til den nye flyplassen, er havna med den store stranda en av de ting de fleste kjenner til. Havna har større fiskebåter og ligger trygt bak en stor steinmolo. Stranda er forbundet med denne og former en bukt som også er beskyttet mot sjøen som av og til kan være temmelig røff i distriktet vårt. Sand og ikke så mye steinkanter gjør denne stranda til en populær besøksplass, spesielt om søndagene. Fremdeles er de fleste gjestene tyrkiske, men flere og flere europeere finner veien dit. Stranda er spesielt godt egnet om man har små barn. To store svømmebasseng og et lite ett er bygget for dem som måtte ønske å bade i roligere vann. Lekeplasser og små restauranter ligger spredt rundt i strandområdet. Og prisene er mye lavere enn i de travle turistområdene. Ønsker du å lage en piknik eller å grille, har kommunen laget til en fin plass for dette. Denne inneholder bord, benker og oppmurte griller. Offentlige toaletter er tilgjengelige. Og skulle du ønske å overnatte på stranda, kan du enkelt leie en hytte for natten.
 
Gazipasa Fotos Gazipaşa er et rikt jordbruksområde. Se bare på markedet neste gang du besøker et, hvor mange grønnsaker og frukt som er beskrevet som Gazipaşa «ett-eller-annet». Jorda er «fet» av vitaminer og mineraler, fjellene sender mengder av vann ned gjennom dalene og ovenfor byen finner du 43 landsbyer, som dyrker ting i stor skala. Livet her, er som i selve byen, trivelig «laid-back». Landsbyene teller så mange som 26.000 innbyggere, hvilket gir en total på 48.000 i hele Gazipaşa-distriktet.

Denne avslappede atmosfæren vil trolig se en ende i nærmeste framtid. Dette er en naturlig konsekvens når en flyplass inntar arenaen. Uansett har infrastrukturen vært forberedt i lang tid nå, noe som syntes allerede i 2004, da vi besøkte byen for første gang. Antallet utlendinger er ennå ikke talt opp, men vil bli registrert om kort tid, takket være mange byggeprosjekter som nå går i salg til europeiske kjøpere.
 
Byen har selvfølgelig en eldre historie, som alle andre byer i Tyrkia. Et slott ble bygget på en av klippene, for å beskytte området mot angrep fra sjøsiden. Dette slottet er ikke så enkelt å besøke som det som liggeri Alanya. Det er heller ingen enklere tilgang til dets historie. Uansett vil Great Times følge opp med flere fakta og historikk om Gazipaşa i en kommende utgave.

Vi anbefaler å tilbringe en dag i Gazipaşa. Besøk stranda, rusle omkring i byen og finn en fjellvei på søken etter noen av landsbyene. Nyt dagen i en avslappet atomsfære!


Velkommen til Gazipaşa!
Gazipasa Panorama v/Anders Knutzen - Mail: info@gazipasa-panorama.no

Design: Turtleweb